După ce în 2014 a câștigat titlul de ”Sat Cultural al României”, localitatea muzeu în aer liber Ciocănești aspiră la titlul de ”Cel mai frumos sat din lume„, acordat de către Organizația Mondială a Turismului. Frumoasa așezare bucovineană a fost nominalizată și anul trecut în această competiție, fiind selectată de o comisie a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România, după o preselecție foarte riguroasă.
Ciocăneștiul revine din nou în atenție, fiind una dintre cele 5 localități din România selectate de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului să participe la competiția ”Cel mai frumos sat turistic din lume”, patronată de Organizația Mondială a Turismului.

La ediția din acest an a competiției „Best Tourism Village”, adică „Cel mai frumos sat turistic” au mai fost prezentate alte 4 candidaturi alături de Ciocănești. Este vorba despre localitățile Polovragi din Gorj, Eibenthal din Mehedinți, Gura Siriului din județul Buzău și Biertan din Sibiu. Și anul trecut, Ciocăneștiul a concurat pentru același titlu împreună cu alte două localități: Rășinari și Biertan, ambele din județul Sibiu.




„Ne străduim să fim gazde bune și să păstrăm totul cât mai autentic. Practic, suntem obligați să facem asta. Mă obligă ceea ce există în Ciocănești. Am spus întotdeauna că suntem într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu și, ca să consfințim acest lucru, trebuie să ne facem și noi treaba, oamenii din partea locului. Atlfel degeaba avem noi aceste atuuri dacă nu ne alocăm timp și depunem eforturi pentru a le pune în valoare. Cei care ne calcă pragul trebuie să ne găsească ca pe niște gazde adevărate. Acesta este rolul nostru de gazde pentru toți. Nu poate decât să ne bucure faptul că suntem pentru a doua oară nominalizați în această competiție mondială care capătă din ce în mai mare greutate. Ne mândrim că printre cei care luptă pentru acest titlu se află și o localitate care să reprezintă Bucovina”, ne-a declarat primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan.

Ciocăneștiul s-a făcut remarcat datorită tradițiilor păstrate foarte bine, dar și prin evenimentele de anvergură pe care le-a organizat de-a lungul timpului. Sunt peste 15 de când Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, Festivalul Național al Păstrăvului sau Răscolul Stânii atrag turiști din întreaga țară și chiar de peste hotare. La Ciocănești se organizează periodic activități deosebite cum ar fi plutăritul, incursiuni în Munții Suhard și vizitarea minei turistice ”Oița”.Pe tot parcursul anului sunt deschise pentru vizitare Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, Muzeul Etnografic și Casa Șezătorii. Datorită eforturilor constante pe care adminsitrația locală Ciocănești le-a depus, în 2014 localității i s-a conferit titlul de ”Sat Cultural al României”. Spre deosebire de alte localități din județ care au aspirat la același statut, Ciocăneștiul a menținut ștacheta ridicată și s-a comportat ca un ”Sat Cultural al României” pe mai departe, creându-și reputația unei autentice capitale a Bucovinei.





”Am avut o serie întreagă de evenimente, mai ales pe parcursul verii. Ținând cont că la Ciocănești cam 6 luni este iarnă trebuie să ne axăm mai multe pe perioada în care turiștii au timp să ajungă la noi și asta se întâmpllă mai ales în sezonul estival, dar nu ne oprim aici. O să avem o horă în septembrie, vom avea un proiect deosebit ”Inimă de român” la începutul lui decembrie și festivalul dedicat sărbătorilor de iarnă pe 26 și 27 decembrie” a adăugat primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan.