17 preoți, în frunte cu părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu au oficiat slujba Sfintei Lirtughii la prăznuirea hramului bisericii ”Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Reuseni, comuna Udești. Lăcașul de cult este ultima ctitorie a domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt, fiind construită pe locul în care tatăl domnitorului a fost decapitat în 1451, pe când se afla la un ospăț în Reuseni. DIn acest motiv, biserica poartă hramul ”Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” .

Curtea bisericii ”Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Reuseni, comuna Udești a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși veniți să ia parte la slujba hramului . Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor din 17 preoți: preotul misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, pr. arhidiacon protopopesc, Maloș Constantin,pr. Constantin Bobu– parohia Ipotești, pr. Mihai Brahariu– responsabil cerc misionar și parohia Cumpărătura, pr. Ioan Bujorean – parohia Bosanci 1, pr. Mihai Alexandriuc – parohia Udești 1, pr. Adrian Barghier– parohia Udești 2, pr. Gheorghe Marișca– parohia Plăvălari, pr. Mircea Bejinariu– parohia Tișăuți, pr. Mihai Mihoc– parohia Luncușoara, pr. Dan Șalvari– parohia Știrbăț, pr. Ovidiu Devisevici– parohia Racova, pr. Ciprian Păstrăv– parohia Chilișeni, pr. Toader Rusu– parohia Poieni, pr. Vasile Diaconu – parohia Bosanci 2, pr. Valentin Oanea – parohia Securiceni și pr. Ștefan Marișca – praohia Plăvălari.

Răspunsurile liturgice au fost date de corurile bisericești din Udești și Cumpărătura. Mulți dintre enoriași au ales să poarte costume populare la slujbă. În cuvântul de învățătură, preotul misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu a apreciat frumusețea costumelor populare și felul în care localnicii s-au pregătit pentru ziua de hram . Acesta a subliniat faptul că și-ar dori ca oamenii să se îngrijească și de suflet așa cum se îngrijesc de portul tradițional, să se pregatească sufletește pentru întâlnirea cu Dumnezeu la fiecare slujbă la care participă: ”Oare în ziua Sf, Ioan , Proorocul și Înaintemergătorul Domnului, în această sfântă zi cum se cuvine să petrecem noi? Cum să împlinim ceea ce avem de împlinit în această zi și cum ar trebui să ne fi pregătit pentru acestă zi? Și iată că parte dintre dvs., v-ați pregătit trupește și sufletește pentru întâlnirea cu Hristos și Sf. Prooroc Ioan Botezătorul în această zi, în această biserică încărcată de lucrare duhovnicească. Parcă e incomplet să spui încărcată de istorie, e prea simplu. Istoria înseamnă încărcătură duhovnicească și orice biserică, orice ctitorie ștefaniană nu a acumulat în zidurile și în curtea ei doar timp, ci a acumulat lacrimi, a acumulat rugăciune, a acumulat bucurie și, bineînțeles, din prea plinul lucrării harului liturgic. Liturghie de liturghie, a revărsat în comunitățile și în sufletele credincioșilor pentru care au fost zidite aceste biserici , bucurie și legătură autentică cu Dumnezeu” a spus preotul misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu.

La rândul său, părintele paroh din Reuseni, Eugen Ciceu le-a mulțumit tuturor celor care au participat la hramul bisericii, înfrumusețând și însuflețind comunitatea: ”Cât de frumos cu cântat corurile din Udești șI Bosanci, îndemnându-ne să lăudăm și să preaslăvim pe Domnul . La rândul lor, precucernicii părinți care au binevoit să ne fie astăzi alături au sporit bucuria noastră. Toate s-au întâmplat cu purtarea de grijă și binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Să purtăm totdeauna în sufletele noastre această bucurie și să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dăruit!”, a adăugat părintele paroh din Reuseni, Eugen Ciceu.
La fel ca în fiecare an , la hramul Bisericii ”Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Reuseni a participat și primarul comunei Udești, Cristea Ostrovan: ”E împământenită deja tradiția ca eu să particip la toate evenimentele importante pentru fiecare dintre satele care țin de comuna Udești. Aici , la Reuseni, avem o biserică monument istoric și merită vizitată nu doar de hram, ci și cu alte ocazii. Administrația locală, împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților fac toate eforturile posibile pentru a pune în valoare biserica aceasta, dar și schitul de la Mănăstioara. Speram ca într-o perioadă scurtă de timp să le includem într-un circuit turistic astfel încât să devină din ce în ce mai cunoscute”, a precizat edilul.
La final, toți participanții au fost invitați la o agapă frățească pregătită de paroh, împreună cu gospodarii satului Reuseni.

