𝗡𝗜𝗖𝗢𝗟𝗔𝗘 𝗥𝗢𝗕𝗨, 𝘃𝗶𝗰𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗖𝗝 𝗦𝘂𝗰𝗲𝗮𝘃𝗮: ”𝑉𝑎̆ 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑡𝑎̂𝑟𝑔𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑜𝑝𝑒𝑟𝑖𝑡̦𝑖 𝑚𝑎̆𝑟𝑡̦𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑢𝑡𝑒𝑛𝑡𝑖𝑐𝑒, 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑚𝑎𝑛𝑢𝑎𝑙, 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑖𝑚𝑏𝑜𝑙𝑢𝑟𝑖 𝑎𝑙𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑠̦𝑡𝑖. 𝑆𝑢𝑛𝑡 𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟 𝑐𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑎𝑑𝑢𝑐𝑒 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑎̆ 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟𝑖𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑖. 𝐸𝑢 𝑎𝑚 𝑎𝑙𝑒𝑠 𝑜 𝑙𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑙𝑒𝑚𝑛 𝑠𝑐𝑢𝑙𝑝𝑡𝑎𝑡𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑑𝑒 𝐷𝑟𝑎𝑔𝑜𝑏𝑒𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑎𝑚 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑖𝑠 𝑐𝑎̆ 𝑚𝑎̆ 𝑣𝑜𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑜𝑎𝑟𝑐𝑒 𝑖̂𝑚𝑝𝑟𝑒𝑢𝑛𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑓𝑒𝑡𝑖𝑡̦𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑒𝑙𝑒, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑎𝑙𝑒𝑔𝑒 𝑖̂𝑚𝑝𝑟𝑒𝑢𝑛𝑎̆ 𝑚𝑎̆𝑟𝑡̦𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 1 𝑠̦𝑖 8 𝑀𝑎𝑟𝑡𝑖𝑒”.
Târgul Mărțișorului, organizat de Consiliul Județean Suceava a fost deschis deja la Iulius Mall Suceava și va ține până pe 2 martie, inclusiv.
La ediția din acest an, participă 12 meșteri populari din județul Suceava, reprezentanți ai unor meșteșuguri tradiționale, precum prelucrarea lemnului, prelucrarea pieilor, industria casnică textilă, încondeierea ouălor, confecționarea podoabelor și ouălor cu mărgele, a măștilor populare, a împletiturilor din materiale organice și alimentația tradițională.
Diversitatea și unicitatea mărțișoarelor confecționate cu migală, dar și cu pricepere de către meșterii populari, garantează un cadou unic de 1 martie, care în Bucovina se oferă exclusiv bărbaților de către femei, spre deosebire de alte zone ale țării în care barbații oferă mărțișoare femeilor de 1 martie.
Tradiția aceasta de a dărui mărțișoare este una dintre cele mai iubite și răspândite printre români, marcând venirea primăverii și considerând mărțișoarele ca fiind aducătoare de noroc celor care le poartă.
În anul 2017, mărţişorul a fost înscris de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, ca element de patrimoniu cultural imaterial.