
Zeci de copii îmbrăcați în costume populare și în culorile drapelului național au defilat cu steaguri în mană la spectacolul dedicat Zilei Bucovinei și Zilei Naționale a României. Evenimentul s-a desfășurat duminică, 27 noiembrie, cu sala arhiplină la Centrul de Cultură, Artă și Tradiții Berchisești.

Ziua Bucovinei și Ziua Națională a României au fost sărbătorite în avans la Berchișești printr-un spectacol folcloric omagial. Deschiderea evenimentului a fost făcută de zeci de copii, îmbrăcați în costume populare și în culorile drapelului, care au defilat cu steaguri în mână și au cântat ”Lăsați-ne să fim români”. Ulterior, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, prilej cu care Violeta Zenovia Țăran, primarul comunei Berchișești a lansat tuturor celor prezenți în sală un îndemn la unitate: ”Vă mulțumesc pentru că ați venit într-un număr atât de mare să sărbătorim împreună Ziua Bucovinei și Ziua Națională a României.

Este meritul străbunilor noștri faptul că noi putem fi astăzi aici, liberi și stăpâni pe pământul nostru. Aș vrea să vă rog să ne respectăm unul pe altul, aș vrea să vă rog să fim mai uniți, să ne ajutăm mai mult, să ne sprjinim mai mult pentru ca lucrurile să meargă mai bine în comuna noastră, în județul nostru și în întreaga Românie”.

De la Ziua Bucovinei, nu puteau lipsi reprezentații Bucovinei de nord, din Ucraina: Grupul vocal ”Armonia” din comuna Mahala, raionul Cernăuți. Această delegație a fost condusă de Elena Nandriș, fost primar al comunei care a semnat acordul de înfrățirea dintre comunele Mahala și Berchișești. Vizibil emoționată, fostul edil a spus: ”Să dea Dumnezeu pace la toată lumea, La noi, situația știți cu toții care este. Cu toate acestea, mulțumim lui Dumnezeu că în zona Cernăuților nu se împușcă.

Totuși, atunci când nu știi ce îți aduce ziua de maîne, nu îți vine nici a cânta, nici a juca. Dar noi suntem astăzi aici pentru că mă leagă o frumoasă pretenie de Doamna Primar, de fiecare dintre dvs. fiindcă am semnat un acord de înfrățire cu comuna Berchișești și asta ne leagă și sufletește. Pe final, nu pot decât să vă doresc ceea ce ne dorim și noi : pace! ”.
Un moment special l-a constituit recitatul susținut de interpretul de muzică populară Marius Ciprian Pop, alături de formația Ceterașii din Cluj. Întreaga sală a cântat împreună cu artistul cântece patriotice din Bucovina și Ardeal, iar la finalul recitalului au colindat. Artistul a fost impresionat de primirea călduroasă din partea gazdelor și a subliniat faptul că : ”A fi român e un dar de la Dumnezeu, un dar pe care nu-l poți nega. Trebuie să ți-l asumi. Întălnirea de azi cu dvs., mi-a umplut sufletul de bucurie. Împreună, am făcut un act de mărturisire: noi suntem români, noi suntem creștini!”
Rând pe rând, au mai evoluat Grupul folcloric al Școlii Gimnaziale din Berchișești (coordonat de Seniorica Pădure, preotul Florin Dura, profesorii Bogdan Nistor, Lăcrămioara Lupăsecu și directorul Loredana Dura), Ansamblul ”Plaiurile Berchișeștiului” ( coordonator Carolică Bordea), Grupul Vocal ”Zestrea Bucovinei” ( coordonator profesor Marian Gogan).
La final, întreaga sală a cântat imnul României: ”Deșteaptă-te române!”
Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Berchișești.