Bucovina vine cu rețeță culinară inedită, care deși are puțin timp de când a fost înregistrată la OSIM. Este vorba despre ciorba ciocăneșteană, ce include păstrăv afumat și hribi și a fost inventată de un călugăr de la un schit din Ciocănești, satul cultural al României în 2014.
În cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Național al Păstrăvului, Ciocăneștiul a găzduit un eveniment culinar deosebit: lansarea oficială a ”ciorbei ciocăneștene”. Cu acest prilej, a fost prezent la festival și celebrul Chef, Horia Vîrlan care a transformat lansarea ciorbei ciocăneștene într-un veritabil show culinar. Invitatul de onoare a gătit preparatul, înregistrat de administrația locală Ciocănești la OSIM, în prezența a numeroși localnici și reprezentanți mass-media . La baza delicioasei ciorbe stau păstrăvul și hribul, specialitățile ciocăneștenilor.
Ciorba de păstrăv afumat nu e dificil de realizat, trebuie doar ingrediente naturale de cea mai bună calitate. Rădăcinoasele se fierb împreună. Separat, morcovii, hribii și păstrăvul afumat se călesc bine împreună, apoi se adaugă în ciorbă, iar după câteva clocote, se bate un gălbenuș de ou cu smântână și se drege cu el, treptat, ciorba.

La final, Horia Vîrlan a adăugat și trufe, adunate tot din pădurile din Bucovina pentru a da o nota specială ciorbei. Rețeta a fost inventată în 2014 de călugărul Antemie , de la un schit din Ciocănești și a apărat ca urmare a dorinței de a găti ceva gustos și hrănitor, în condițiile în care în mănăstirile din Bucovina nu se mânăncă altă carne decât cea de pește. Călugărul a fost încântat de faptul că administrația locală Ciocănești a brevet marca la OSIM și intenționează să o promoveze la nivel național și nu numai.

Primarul Radu Ciocan a spus că a înregistrat marca încă din octombrie, 2022, însă a considerat că cel mai bine este să o lanseze oficial în cadrul Festivalului Național al Păstrăvului, devenit un brand național. Edilul va face toate eforturile pentru a promova ciorba ciocăneșteană și își dorește ca aceasta să devină la fel de celebră ca și rădăuțeana (inventată în Bucovina) și să fie solicitată în toate restaurantele din țară.
Turiștii care au participat la eveniment, au fost serviți de gazde cu delicioasa ciorbă într-un cadru natural de poveste și pe ritmurile tarafului tradițional ”Pălărioșii”.
