Cea de-a XXIV-a ediție a Zilelor Culturii Polone s-a încheiat sâmbătă, 26 august la Solonețu Nou, unde a avut loc o nouă ediție a ”Sărbătorii Roadelor”. Participanții s-au putut bucura un spectacol impresionant de muzică și dansuri polone, iar la final au avut parte de un picnic cu bucate alese pe sprânceană.

Întreaga comunitate polonă din România, s-a reunit sâmbătă, 26 august la Solonețu Nou. Oaspeții au fost întâmpinați de o banderie de cai , cu călăreți îmbrăcați în costumele tradiționale ale etnicilor poloni, care i-au condus către biserica catolică cu hramul ”Coborârea Sf. Duh”.



Acolo a avut loc slujba de mulțumire, care fost oficiată de ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina, slt. pr. Piotr Sokołowski capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. Jerzy Najdek, capelanul muntenilor bucovineni din Polonia, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și parohul din Solonețu Nou, precum și preoți din dieceza de Iași.


De la biserică, participanții s-au îndreptat către Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a participa la o nouă ediție a ”Sărbătorii Roadelor”., unde gazdele s-au întrecut în a prezenta la mai multe standuri diferite preparate dintre cele mai delicioase.



Preparatele gătite cu iscusință de gospodinele din partea locului au fost asezonate cu un spectacol care a reunit atât tradițiile etnicilor poloni, cât și pe cele românești din Cacica. Spectacolul folcloric a fost susținut de ansamblurile „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou împreună cu membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik – Polonia. Din Polonia au fost Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, precum și formația de muzica populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie.






Evenimentul s-a bucurat de participarea unor importante oficialități din Polonia, dar și din România. Între acestea, s-au numărat: ambasadorul Republicii Polone la București, Paweł Soloch, subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene- Doina Iacoban, Petru Sescu, episcop auxiliar la Dieceza din Iași, primarul comunei Cacica, Petru Todosi, consilierul eparhial Mihai Cobziuc, reprezentatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, delegația schimbului 13 a Cotingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și Natalia Piotrowska – charge d`affaires a Ambasadei Republicii Polone al București.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher a declarat: ”Pot să spun că e ceva care nu am visat să fie atât de frumos astăzi cu foarte mulți oaspeți din Polonia, ansambluri, fanfare, oaspeți de la Ambasada Poloniei la București, domnul ambasador, P.S. Pestru Sescu de la Iași, foarte mulți polonezi din România și din Polonia. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm pentru această sărbătoare și este extraordinar de frumos să vezi așa de multă lume împreună. Ne bucurăm că în aceste zile am putut arăta o mică parte din cultura și tradițiile noastre poporului român”.
Zilele Culturii Polone au fost organizate în perioada 24-26 august de Uniunea Poonezilor din România.
