Numeroase oficialități române și polone au luat parte la inaugurarea Casei Polone din Moara. Evenimentul a prilejuit mare bucuruie pentru localnici și nu numai: clădirea este una ultramodernă, dispune de foarte multe facilități și a fost realizată de Uniunea Polonezilor din România, cu fonduri de la Departamentul pentru Relatii Interetnice.

Joi, 24 august a fost zi de sărbătare în comuna Moara pentru că acolo a fost inaugurată Casa Polonă. Oaspeții au fost așteptați la intrarea în Moara de către deputatul Ghervazen Longher, Președintele Uniunii Polonelilor din România și conduși către Casa Polonă, unde primarul Eduard Dziminschi i-a întâmpinat cu pâine și sare.

Ulterior a avut loc slujba de sfințiere a edifiuciului. Aceasta a fost concelebrată de mai mulți preoi, în frunte cu PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași. În interior, gazdele au amenajat expoziția foto ”Arhitectura Independenței în Europa Centrală”.


Din interior, manifestările s-au mutat pe scena amplasată în curtea Casei polone din Moara. Pe scenă au urcat oficalitățile prezente la eveniment. Între acestea s-au numărat noul ambasador al Poloniei la București, Pawel Soloch, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, senatorul Daniel Cadariu, deputații Mirela Adomnicăi, Angelica Fădor, Ioan Balan, Bogdan Gheorghiu, Gheorghe Șoldan, prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, dar și Doina Iacoban, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher a mulțumit atât autorităților din România, cât și celor din Polonia, pentru implicarea în finalizarea acestui proiect important pentru comunitatea polonezilor din Bucovina, dar și tuturor celor care s-au implicat, de la proiectanți, constructori, arhitecți, dar și echipei de la Uniunea Polonezilor din România.

La finalul discursurilor, pe scenă au urcat ansambluri ale polonezilor bucovineni: „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, împreună cu membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik – Polonia, alcătuit de re-emigranții din Bucovina românească din perioada de după cel de-al II-lea Război Mondial și urmașii lor, precum și ale oaspeților din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie – a muntenilor din regiunea Żywiec în Munții Beskizi, dar și memrbrii Grupului Tradițional ”Dor” din Moara.



La Casa Polonă de la Moara s-a lucrat 7 ani, investiția a fost începută în 2016, însă la final, se poate vorbi de o adevărată bijuterie. Clădirea sediului organizației locale din Moara are regimul de înălțime P+1E+M. Suprafața utilă totală a clădirii este 1.428,35 mp, accesul în clădire fiind proiectat și pentru persoanele cu dizabilități.
La parter se află o sală de evenimente cu suprafața de 297 mp și o capacitate de aproximativ 220 de persoane, deservită de o zonă foaier unde se găsesc garderoba, dar și grupuri sanitare. La etajul 1 există o sală de repetiții , cu suprafață de 157 mp, precum și 4 spații de cazare protocol.
